Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonları
Bebeklerde ve çocuklarda en sık rastlanan hastalıklardan bir tanesi de idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Bu enfeksiyonlar bir tanesi mutlaka 5 yaşına kadar bir kez de olsa her çocukta görülmektedir. Tedavisi ve önlenmesi için enfeksiyonunun çeşitleri, nedenleri, belirtileri, önlem yolları ve tedavisi gibi konuların anneler tarafından mutlaka bilinmesi gerekmektedir.
İdrar Yolu Enfeksiyonlarının Nedeni ve Çeşitleri
Çocuklarda küçük yaşlarda görülen idrar yolu enfeksiyonlarının iki çeşidi bulunmaktadır. Bunların böbreklerde olanına piyelonefrit, mesanede olanına ise sistit adı verilmektedir. Enfeksiyonun nedeni ise genellikle dışkıda bulunan E. coli adlı bakteridir.
Hastalığa Yatkın Grup
Hastalığa yatkınlık oranına cinsiyete göre bakıldığında anatomik yapısı gereği kız çocuklarında erkeklere göre enfeksiyon daha fazla görülmektedir. Ancak erkekler arasında bir değerlendirme yapıldığında ise sünnet olan erkeklerde olmayanlara göre hastalık daha az görülmektedir.
Hastalığın Belirtileri
1. İdrar yapma sırasında acı duyma ve idrar sıklığında değişiklik
2. İdrarın yapısında görüntü ve koku olarak değişiklik
3. Ateş, titreme, eğer enfeksiyon piyelonefrit ise yüksek ateş
4. İştahsızlık, bulantı, kusma, karın ve sırt ağrısı
Önlem Yolları
1. Bez kullanan bebeklerde idrarın uzun süre tene temas etmesini önlemek için sık sık bez değiştirilmelidir.
2. Özellikle kız bebeklerde alt temizliği önden arkaya doğru yapılmalıdır. Bu sayede mikropların vajinaya giriş yapması önlenmelidir.
3. Bol sıvı alımına dikkat edilmeli, bebekler kuvette yıkanmamalı ve fazla dar olmayan pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir.
4. Çocuğunuzun idrar tutma eğilimi varsa bunu bir şekilde önlemelisiniz. Sık sık idrara çıkma alışkanlığı kazandırmalısınız.
Tedavisi
İdrar yolu enfeksiyonları genellikle bakteri kökenli hastalıklar olduğu için antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Yeterli olmadığı durumlarda antibiyotik tedavisine 2 dönem devam edilebilmektedir. Çok nadir olmakla birlikte çok ileri enfeksiyonlarda cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.
Bir önceki yazımız olan Yeşil Eriğin Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizde can erik, eriğin faydaları nelerdir ve kalorisi düşük diyet meyveleri hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.