Yürüyüş Yapmak Depresyona iyi Geliyor
Yürüyüş Yapmak Depresyona iyi Geliyor
Bol bol yürüyüş yapmak depresyona iyi geldiği iskoç araştırmacılar tarafından açıklandı. .
iskoç araştırmacıların yaptığı testler sonucuna göre, 9 milyon kişinin yüzde 19’u hayatların bir döneminde depresyon yaşıyor. Yayınlanan bu çalışmada, depresyona karşı Mart ayının önemli etkileri gösteriyor. Depresyon çoğu zaman yorgunluk ve daha yavaş bir fiziksel ve zihinsel önemli, çok üzgün, duygusal aşırı duyarlılık, değersizlik duygusu, zevk kaybı, uyku bozulması ve iştah kaybı, vb oluşur
İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’nden araştırmacılar temelde yürümenin etkilerinin test ve 341 hasta üzerinde duruldu sekiz çalışma tarandı. “Yürüyüşün avantajları çoğu insan için erişilebilir olması ve hemen hemen hiçbir finansal maliyeti yoktur, raporu yazıldı” “Bu bizim için günlük hayatımızın içinde daha kolay”.
Ormanda yürüyün, hafif yürüyün, yüzün, ne olursa olsun yürüyün. 30 ila 40 dakika her 5 haftalık seans bir depresif atak sonrasında depresyonu yenmenize katkı sağlayacak hem de nüksleri önleyecektir.
1. Reçeteye egzersiz yazıyor musunuz?
Eğer reçeteye egzersiz yazmak mümkün olsaydı, mutlaka yazardım. Çünkü Lancet dergisinde yayınlanan 416 bin kişinin katıldığı ve 13 yıl süren bir araştırmaya göre, günde sadece 15 dk. egzersiz yapmak ömrü 3 yıl uzatıyor. Ben bir hekim olduğuma göre ve asli görevimde insanlara daha sağlıklı uzun yaşam sunmak olduğuna göre, egzersizi herkese öneriyorum ve onun bir yaşam biçimi olması gerektiğini düşünüyorum.
2. Bütün depresyonlar mutlaka ilaçla mı tedavi edilir?
Depresyonda ilaç tedavisi, 1950’lerden sonra uygulanmaya başlamıştır. Daha önce geleneksel yöntemler kullanılırdı. Örneğin Çin’in bazı bölgelerinde aşırı bunalım yaşayan kişileri yüksekçe bir yerden denize ya da nehire atarlarmış. Bu arada ölen ölür, kurtulan ise atlamanın şoku ile depresyondan kurtulurmuş. Şimdi tabi öyle yüksekten atılma gibi ilkel ve tehlikeli yöntemler yok. Etkili ilaç tedavileri geliştirilmiştir. Ancak her yıl yeni bir depresyon ilacı keşfedilmesine rağmen, depresyon ilaç tedavisi her zaman mümkün olamayabiliyor. Her ne kadar tedavideki ilk aşama ilaç tedavisi olmasına rağmen, bazı ilaçlara dirençli ya da ilaçlarla tam düzelmeyen veya ilaç kullanmak istemeyen hastalara TMS (transkranial manyetik stimülasyon) önermekteyiz. TMS depresyonda hem yan etkisiz hem de daha etkili bir yöntemdir. Posttravmatik depresyonlarda ise ilk aşama da psikoterapi uygulamaları düşünülmelidir.
3. Hangi depresyon hastalarına özellikle yürüyüş tedavi ediyorsunuz?
Düzenli ve tempolu yürüme unutkanlık riskine ve depresyona karşı son derece etkilidir. Yürüyüş gibi düzenli yapılan egzersizler beynin “dentat girus” denilen bölgesini uyarmaktadır. Dentat girus sadece depresyonda değil, hafıza fonksiyonlarında da önemlidir. Yürüyüş ekzersizleri, yaşam enerjilerinde rol alan dopamin, feniletil amin ve serotonin salgılanmalarını arttırır. böylece kişi hem hayata daha sıkı bağlanır hem de depresyondan korunmuş olur. Düzenli yürüyüş ekzersizleri, hafif ve orta düzeyli depresyonlara iyi gelen aktiviteler olmakla beraber, daha önemli yanları depresyona karşı koruyucu vasıflar taşımasıdır. Buna karşılık depresyonda olan kişinin sadece yürüyüş aktiveteleri ile hastalığın üstesinden gelmesi mümkün olmayabilir. En iyisi profesyonel yardım alıp aynı zamanda da yürüyüş yapmaktır. Sonuç itibariyle hafif ve orta düzeyli depresyonlu kişilerde yürüme aktiviteleri, hastalığı olumlu etkiler. Bununla birlikte intihar düşünceleri olan ağır bunalımlı hastalar ise başka bir tedavi pozisyonu düşünülmeksizin derhal hastaneye yatırılarak gözetim altına alınmalıdır.
Bir önceki yazımız olan Ünlü Playboy Gönlünü Şensoy’a Kaptırdı başlıklı makalemizde 15 yaş küçük Ferhan Şensoy, Emre Kütük ve Ferhan Şensoy hakkında bilgiler verilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.